Σημάδια που δείχνουν εξάρτηση του παιδιού από τις «έξυπνες συσκευές»

Τα τελευταία χρόνια και μετά την έλευση πολλών «έξυπνων» φορητών συσκευών στην ζωή μας, οι ψυχολόγοι παρατηρούν συμπτώματα εξάρτησης σε μικρά παιδιά τα οποία κάνουν χρήση έξυπνων κινητών και tablets.

Σύμφωνα με το το livescience.com, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τετράχρονου κοριτσιού στην Μεγάλη Βρετανία που αναγκάστηκε να επισκεφθεί ψυχολόγο, εξαιτίας της εξάρτησης που είχε αναπτύξει με το tablet του.

Ψυχολόγοι σκέφτονται  να εντάξουν  τέτοιου είδους ψυχικές διαταραχές στα αντικείμενα έρευνας και θεραπείας, καθώς οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πλέον ορατές.

Πώς όμως κάποιος γονιός μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί του είναι εξαρτημένο από τέτοιες συσκευές; Ας δούμε τα πιο ορατά σημάδια:

  • Σύμφωνα με έρευνες, όταν άτομα( στα πλαίσιά αυτών των ερευνών) στερήθηκαν το τηλέφωνό τους ή παρόμοιες συσκευές εμφάνισαν άγχος και κατάθλιψη.
  •  Μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες είχε φαγούρα, όπως ακριβώς ένας χρήστης ηρωίνης.
  • Όταν ένα παιδί, αρχικά ικανοποιείται με 10 λεπτά ενασχόλησης με ένα tablet, μετά από λόγο καιρό θα θέλει να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο και αυτό είναι ένα σημάδι εξάρτησης.
  • Όταν το παιδί έχει χάσει εντελώς το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός ή το παιχνίδι, και το μόνο που σκέφτεται είναι πότε θα πάρει στα χέρια του το tablet, τότε αυτό ίσως είναι ένα σημάδι εξάρτησης. Αυτό βέβαια πρέπει να συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ως σύμπτωμα. Το να προτιμά ένα παιδί να παίξει ένα παιχνίδι στο tablet του περισσότερο από το να επιδοθεί σε κάποια άλλη δραστηριότητα δεν είναι σημάδι κατ’ ανάγκη.
  • Συνήθως ένα εξαρτημένο άτομο είναι ανίκανο να ελέγξει τον εαυτό του. Ο γονιός θα πρέπει να θέσει όρια στο παιδί του.
  • Ένα άλλο φαινόμενο που θα έπρεπε να βάλει τους γονείς σε υποψίες είναι η συνήθεια του παιδιού να παίρνει το tablet ή το κινητό και να κρύβεται από τους γονείς για να παίξει με αυτό. Αυτό γίνεται έτσι ώστε το παιδί να κερδίσει περισσότερο χρόνο με αυτό ή να εξαπατήσει τους γονείς του και να τους κάνει να πιστέψει πως δεν το χρησιμοποιεί.
  • Άλλη μία συνηθισμένη πρακτική, είναι η τάση του παιδιού να καταφεύγει στην χρήση των φορητών συσκευών ώστε να αποφύγει αρνητικά συναισθήματα ή καταστάσεις. Για παράδειγμα αν ένα παιδί ζητάει συνεχώς το tablet του μετά από ένα καυγά με αδέρφια ή γονείς, τότε ίσως το κάνει για να κατευνάσει τα αρνητικά του συναισθήματα.
  • Τέλος η τεχνολογική εξάρτηση, βάζει σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις του με συνομηλίκους ή αδέρφια, όπως επίσης και το διάβασμά του για το σχολειό και άλλες δραστηριότητες.

Τα περισσότερο από τα συμπτώματα μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί οι γονείς από νωρίς να θέσουν όριο στα παιδιά και να τους δώσουν να καταλάβουν πως υπάρχουν επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση. Το γεγονός ότι ένα παιδί δεν μπορεί να αποχωριστεί το tablet ή το κινητό του δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι εθισμένο σε αυτό. Ίσως απλά οι γονείς να μην μπορούν να θέσουν τα όριά τους.

Πες μας την Γνώμη σου!