Πώς να τους μιλήσετε για το σεξ…

Εφηβεία, Ψυχολογία 23 Ιουνίου

Αποτελεί γεγονός ότι  δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ; Και αυτά μετά την ηλικία των 2, ρωτάνε ασταμάτητα, θέλοντας να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, ή ακόμα καλύτερα, να «ανακαλύψουν τον κόσμο»!

Ας δούμε λοιπόν το πώς θα τα βοηθήσουμε να καταλάβουν…

  • Στην ηλικία των 2-3 ετών αρχίζουν τις απορίες, για το σώμα τους. Για παράδειγμα:

«Μαμά, γιατί  έχω πουλάκι, γιατί  η αδερφή μου δεν έχει;».

Η μαμά πρέπει να εξηγήσει ότι:: «Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και στη φύση. Σε όλα τα ζώα υπάρχει αρσενικό και θηλυκό».

«Και πώς γεννιούνται τα μωρά; Εμείς απαντάμε:  «Στο σώμα του μπαμπά υπάρχει το σπερματοζωάριο και στης μαμάς το ωάριο. Όταν αυτά τα δύο βρεθούνε κοντά, μπαίνει ένα σποράκι στην κοιλιά της μαμάς και γίνεται το μωρό».  «Όταν η μαμά και ο μπαμπάς αγαπιούνται πολύ και αγκαλιάζονται πολύ σφιχτά…

Αν σας ρωτήσει: «Από πού βγαίνει το μωρό;», εσείς απαντάτε: «Συνήθως από το αιδοίο της μαμάς και κάποιες φορές από την κοιλιά».

  • Στα 3-6, τείνουν να εκφράζουν περισσότερες απορίες σχετικά με το πώς γίνονται τα παιδιά, και ακόμα ρωτούν άγνωστες λέξεις που πρωτάκουσαν: γκέι, σεξ κλπ.. Να θυμάστε, ότι ποτέ δεν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τις απορίες τους…πάντα τις απαντάμε μέχρι να κατανοήσουν!
  • 6-9 ετών, συνήθως βλέπουν και περιεργάζονται με τα γεννητικά τους όργανα, με συμμαθητές του ιδίου φύλου και του αντίθετου.
  • Στην ηλικία 9-12, παρατηρούνται και οι πρώτες σωματικές αλλαγές (π.χ. μεγαλώνει το στήθος, αυξάνεται η τριχοφυΐα, ξεκινά η περίοδος). Υποχρέωση των γονιών είναι να κατανοήσουν την έναρξη της εφηβείας, και να μοιραστούν μαζί τους τις δικές τους εμπειρίες όταν ήταν και αυτοί στην ίδια ηλικία.
  • Τα παιδιά γύρω στα 3, αρχίζουν να πηγαίνουν μόνα στην τουαλέτα, κ έτσι, αρχίζουν να αποκτούν ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η ευχαρίστηση που προκαλεί ο αυνανισμός. Εμείς φυσικά, δεν το αποτρέπουμε, μιας και πρόκειται για κάτι τελείως φυσιολογικό, ομώς του εξηγούμε ότι είναι κάτι που κάνουμε όταν είμαστε μόνοι μας, στο δωμάτιό μας ή στο μπάνιο.
  • Από τα 12, δίνουμε έμφαση στις μεθόδους αντισύλληψης, στη δυσκολία που θα είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που έχει η εγκράτεια!

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]