Παιδικός διαβήτης (Διαβήτης Τύπου 1): όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την διατροφή του

Θα πρέπει ένα παιδί με διαβήτη να ακολουθεί ειδική διατροφή, διαφορετική από την υπόλοιπη οικογένεια;

Η διατροφή ενός παιδιού με διαβήτη τύπου 1 δεν χρειάζεται να είναι διαφορετική από την υπόλοιπη οικογένεια, εφόσον όλη η οικογένεια ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής βάση του Μεσογειακού προτύπου. Ωστόσο, τόσο η οικογένεια όσο και το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για το πώς να χειριστούν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες (άμυλο ή απλά σάκχαρα) ούτως ώστε να ρυθμίζουν ανάλογα την ενέσιμη δόση ινσουλίνης. Η εκπαίδευση γίνεται πάντα από τον παίδο-ενδοκρινολόγο και τον/την Κλινικό Διαιτολόγο.

Να προτιμάμε τρόφιμα που είναι για διαβητικούς ασθενείς;

Τα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι σίγουρα προτιμότερα καθότι θα ανεβάσουν πιο αργά τη γλυκόζη στο αίμα. Αυτά είναι τα άγουρα φρούτα (μήλο/ μπανάνα κλπ) και τα φρούτα που εκ φύσεως έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (παπουτσόσυκα, γκρέιπφρουτ, κεράσια κλπ). Όμως η συνολική ποσότητα που θα καταναλωθεί είναι αυτή που θα καθορίσει το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, συνεπώς και τη συνολική δόση ενέσιμης ινσουλίνης.

Μπορεί ένα παιδί με διαβήτη να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη(σοκολάτες, μερέντα, μπισκότα, κρουασάν κλπ);

Τα τρόφιμα αυτά είναι προτιμότερο να περιορίζονται, ωστόσο σε μικρές ποσότητες σε χαμηλή συχνότητα μπορούν να καταναλωθούν, δεδομένης και πάλι της σωστής ρύθμισης της ενέσιμης ινσουλίνης. Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 προτιμούμε να τα εκπαιδεύσουμε να καταναλώνουν σπιτικά εδέσματα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. μπισκότα/ μπάρες βρώμης/ κέικ) που θα φτιαχτούν με υποκατάστατα ζάχαρης, κακάο αντί πραλίνα και στα οποία ενδεχομένως θα προστεθούν επιπλέον φυτικές ίνες (βρώμη/ πίτουρο/ πηκτίνη κλπ)

Τι πρέπει να προσέχω στις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μην αυξήσω τα επίπεδα του σακχάρου;

Τους συνολικούς υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες στη μερίδα που θα καταναλωθεί. Όσο πιο πλούσιο είναι ένα υδατανθρακούχο τρόφιμο σε ίνες τόσο το καλύτερο. Οι συνολικοί υδατάνθρακες όμως που θα καταναλωθούν θα καθορίσουν και πάλι τη ρύθμιση ινσουλίνης για το παιδί. Τέλος, είναι καλό να καταναλώνονται τρόφιμα χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά για την συνολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η εκπαίδευση στη σωστή ανάγνωση των ετικετών και στην αντίληψη της σωστής μερίδας κατανάλωσης από την παιδική και εφηβική ηλικία έχει μεγάλη σημασία καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται πολλές φορές αντιμέτωπα με τις ετικέτες τροφίμων/ έτοιμα γεύματα σε σχολικά κυλικεία, πάρτυ, σινεμά κλπ όπου καλούνται να επιλέξουν την καταλληλότερη τροφή βάση του προβλήματος τους.

Θα βοηθούσε η κατανάλωση συγκεκριμένων βιταμινών ή κάποιων βοτάνων;

Μόνο εάν η λήψη συμπληρωμάτων κριθεί αναγκαία από τον παιδίατρο/ κλινικό διαιτολόγο. Η κατανάλωση ωστόσο απλών βοτάνων και μπαχαρικών όπως η κανέλα, το χαμομήλι και ο βασιλικός, για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρων κρίνεται απόλυτα ασφαλής.

Επιτρέπεται σε ένα παιδί με διαβήτη η χρήση γλυκαντικών ουσιών(στέβια, ασπαρτάμη,σιρόπι χωρίς ζάχαρη κλπ);

Η χρήση γλυκαντικών ουσιών θεωρείται ασφαλής. Η εκπαίδευση των παιδιών στην μικρή και χαμηλή σε συχνότητα κατανάλωση τόσο των κανονικών γλυκών όσο και αυτών με υποκατάστατα (γλυκαντικές ύλες) είναι ωστόσο σημαντική, για αποφυγή υπερκατανάλωση της ζάχαρης, που οδηγεί σε αρρύθμιστο διαβήτη, και των γλυκαντικών υλών που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Τι πρέπει να αλλάξω στην διατροφή του παιδιού για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία(ιδιαίτερα αν γυμνάζεται);

Η υπογλυκαιμία είναι πάντα ένας κίνδυνος που παραμονεύει καθότι μπορεί να προκληθεί από στρες, κακή ρύθμιση ινσουλίνης, άσκηση κλπ.  Η χρήση αντλιών ισνουλίνης στην παιδική ηλικία (με τη σωστή εκπαίδευση) φαίνεται να βοηθά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Ανάλογα με το φύλο, το βάρος, το ύψος και την ηλικία του παιδιού ο Κλινικός Διαιτολόγος θα καθορίσει με ποια ποσότητα χυμού/ ταμπλέτας γλυκόζης θα ξεπεραστεί μια ήπια υπογλυκαιμία αλλά και με ποια ποσότητα φρούτου/ ψωμιού ή άλλου υδατανθρακούχου τροφίμου πριν την άσκηση θα προληφθεί η υπογλυκαιμία ανάλογα με τη διάρκεια της άσκησης και τα επίπεδα σακχάρου πριν από αυτήν.  

 

Δρ Στάλω Πάπουτσου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

+357 99335110, stalo.papoutsou@gmail.com

 

Πες μας την Γνώμη σου!