Παιδί και Ζώα

Δραστηριότητες, Εφηβεία, Παιδί 30 Σεπτεμβρίου

«Τα ζώα είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού, που δεν θα το προδώσει ποτέ», επισημαίνει η Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας, Χαρίκλεια Μανουσάκη!

Ένα ζωάκι στο σπίτι, δείχνει πάντα κατανόηση σε μία δύσκολη στιγμή του παιδιού, το προστατεύει, το συντροφεύει! Είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού, που δεν θα το προδώσει ποτέ!

Τα παιδιά είναι πάντοτε θετικά στην απόκτηση ενός κατοικίδιου που θα παίζουν μαζί, θα το συντροφεύει, και θα το ωφελήσει, σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα:

 • μπορούν να λειτουργήσουν ως προστασία απ’ το στρες
 • να μετριάσουν το αίσθημα του άγχους, να μειώνουν την αίσθηση του σωματικού και συναισθηματικού πόνου.
 • Ειδικά τα σκυλιά, προάγουν έναν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης

Τα κατοικίδια παρέχουν στα παιδιά συναισθηματική ασφάλειας.

Αποτελέσματα έρευνας, έχουν δείξει ότι βρέφη και νήπια που μεγαλώνουν με ένα ζώο συντροφιάς:

 • τείνουν να μην πιπιλούν τον αντίχειρά τους, κάτι που αποτελεί παράδειγμα συναισθηματικής ανασφάλειας.
 • Απασχολούν τον εγκέφαλο τους βρίσκοντας τρόπους επικοινωνία με το ζωάκι που στο σπίτι, όταν οι γονείς είναι απασχολημένοι.
 • Το κατοικίδιο μπορεί να κοινωνικοποιήσει και των πιο ντροπαλά παιδιά.
 • Το κατοικίδιο μπορεί να μην συμμορφώνει το παιδί, αλλά το αποδέχεται και το αγαπά, με αποτέλεσμα το παιδί να χτίζει καλύτερη εικόνα του εαυτού του.
 • Το παιδάκι που κάνει βόλτα με το κατοικίδιο του, γίνεται εύκολα πόλος έλξης από άλλα παιδιά που θελήςουν να το χαϊδέψουν ή να παίξουν μαζί του, ενδυναμώνοντας την κοινωνικότητα και αυτοεκτίμηση του παιδιού.
 • Φροντίζοντας το ζωάκι το παιδί,(π.χ. να γεμίζει το μπολ του κατοικίδιου με νερό, να το χτενίζει, να το κάνει μπάνιο ή να το πηγαίνει βόλτα με ένα γονέα), ενισχύει την κοινωνική ευθύνη, την αυτοεκτίμηςή του, αφού ικανοποιείται ως φροντιστής του κατοικίδιου του, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να γίνεται υπεύθυνο.
 • Εκτός από τις καθημερινές ανάγκες του ζώου, τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν και τις συναισθηματικές ανάγκες του μικρού τους φίλου (π.χ. όταν δεν θέλει να παίξει ή όταν φοβάται στην επίσκεψη στον κτηνίατρο). Με τον τρόπο αυτό διδάσκονται για τα συναισθήματα των άλλων κατανοόντας τα δικά τους, μέσα από την αλληλεπίδραση.
 • Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η «ενσυναίσθηση», η ικανότητα δηλαδή κάποιου να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου. Η ενσυναίσθηση βοηθά το παιδί να σέβεται τις ανάγκες του άλλου.

Γνωστική ανάπτυξη

 • Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται κατάλληλα στη μη λεκτική συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων, ενισχύοντας την επικοινωνία τους.
 •  Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες, η βιωματική μέθοδος γνώσης, ενισχύειει το παιδί στο ν’ αντιμετωπίσει τη ζωή ρεαλιστικά και να αντεπεξέλθει σε τυχόν δυσκολίες και απώλειες στον κύκλο της δικής του ζωής.

** Σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα συμπεριφοράς, από το κατοικίδιό σας συνιστούμε  τη συνεργασία  με έναν καλό εκπαιδευτή, ο οποίος θα μπορέσει να εξηγήσει τι προκαλεί τη δύσκολη συμπεριφορά του ζώου και να προτείνει λύσεις, για  πως μπορείτε να χειριστείτε τη συμπεριφορά και να καλύψτε τις ανάγκες του κατοικίδιου.

 • Πολύ συχνά, η έλλειψη βόλτας, ο περιορισμός του κατοικίδιου σε μικρούς χώρους μακριά από την οικογένεια, στρεσάρουν τα κατοικίδια και δημιουργούν αλλαγές στη συμπεριφορά.
 • Να θυμάστε, ότι το κατοικίδιο είναι ένα ακόμη μέλος της οικογένειας που του αξίζει η φροντίδα κι ο σεβασμός, ώστε να μας αντιμετωπίζει κι αυτό με τον ίδιο τρόπο.

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]