Οκτώ στα χίλια παιδιά γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες που προκύπτουν από ανωμαλίες κατά τη διάπλαση της καρδιάς στην εμβρυϊκή περίοδο…

Παιδί, Υγεία 09 Σεπτεμβρίου

Κύριε Κυθρεώτη, σήμερα η τεχνολογία σας επιτρέπει να διαγνώσετε προβλήματα όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ήδη από την εμβρυική ηλικία;

Ναι η διάγνωση μπορεί να γίνει κατά την εμβρυική ζωή που πολλές φορές αποβαίνει σωτήρια για το μελλοντικό παιδί. H προγεννητική διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να γνωρίζουν πριν τη γέννηση του παιδιού, τη σοβαρότητα της νόσου ώστε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Φαντάζομαι ότι όλες οι μητέρες παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια θα σας ρωτούν αν έκαναν κάτι λάθος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Θα έλεγα η πρώτη ερώτηση είναι αυτή. Κάποιες φορές εξωγενείς παράγοντες όπως φάρμακα, ακτινοβολία, κάπνισμα μπορεί να ευθύνονται για την εκ γενετής καρδιοπάθειες. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις σε ανευρίσκεται αιτία.

Η κληρονομικότητα τι ρόλο έχει; Για παράδειγμα ένας γονέας με συγγενή καρδιοπάθεια έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσει παιδί με το ίδιο πρόβλημα;

Φυσικά αυξάνεται το ρίσκο όταν στην οικογένεια υπάρχει ασθενής με εκ γενετής καρδιοπάθεια. Σε μικρότερο βαθμό όταν πάσχει ο πατέρας και σε ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα όταν πάσχει η μητέρα. Φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των συγγενών καρδιοπαθειών σε παιδιά που οι γονείς τους είναι ασθενείς είναι στο σύνολο της απειροελάχιστη.

Η ηλικία της μητέρας στην εγκυμοσύνη παίζει ρόλο;

Η προχωρημένη ηλικία της μητέρας αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για εμφάνιση χρωματοσωματιακών μεταλλάξεων οι οποίες πολύ συχνά συνοδεύονται από καρδιοπάθειες.    

Θεωρείτε οτι το πρώτο χειρουργείο έχει τον σημαντικότερο ρόλο; Αν ναι, γιατί;

Σε ορισμένες παθήσεις η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της καρδιόπαθειας του νεογνού είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτή την ομάδα των παθήσεων είναι που η προγεννητική διάγνωση αποτελεί ανεκτίμητης αξίας εργαλείο.

Πιστεύετε ότι στο εξωτερικό είναι πιο μπροστά στον τομέα της καρδιοχειρουργικής;

Στο τομέα της καρδιοχειρουργικής των συγγενών καρδιοπαθειών η Κύπρος υστερεί λόγω του περιορισμένου αριθμού περιστατικών που δεν μπορούν να διατηρήσουν ένα αξιόπιστο και ψηλού επιπέδου κέντρο.

Τί αισιόδοξο υπάρχει για τις συγγενείς καρδιοπάθειες;

Την αισιοδοξία την βλέπεις στα μάτια των γονιών παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Παιδιά τα οποία πριν κάποιες δεκαετίες ήταν καταδικασμένα σε θάνατο, τώρα τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να σπουδάζουν, να διαπρέπουν στο χώρο εργασίας τους και το σημαντικότερο να αποκτούν τη δική τους οικογένεια. Αυτό το επίτευγμα έχει επιτευχθεί τόσο με την εξέλιξη της θεραπείας, δηλαδή της  καρδιοχειρουργικής αλλά και της επεμβατικής καρδιολογίας, όσο και στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και στη σωστή παρακολούθηση των ασθενών.

Γιατί αγαπάτε τη δουλειά που κάνετε;

Το επάγγελμα του γιατρού αποτελεί λειτούργημα. Νιώθω τον εαυτό μου ευλογημένο που μου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρω στον άνθρωπο.

 

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον Dr.Αργύρη Κυθρεώτη
Παιδοκαρδιολόγος στην Παιδιατρική Κλινική «Το Παιδί»
Αθαλάσσας 178, 2025 Στρόβολος

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]