Νέες έρευνες: τί κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα;

Παιδί, Ψυχολογία 05 Οκτωβρίου

Μήπως ένα καινούριο παιχνίδι,  ένα παγωτό ή μια βόλτα σε παιδική χαρά, μπορούν εύκολα να κάνουν ένα παιδί να χαμογελάσει!

Πολύ λίγες έρευνες που μελετούν τα θετικά συναισθήματα των ανθρώπων όπως την ευτυχία. Οι περισσότερες μελέτες στο παρελθόν, είχαν ασχοληθεί με τα αρνητικά συναισθήματα και με τον τρόπο που αυτά μπορούν να αποφευχθούν.

Τα τελευταία χρόνια όμως,  όλο και περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο τι προκαλεί θετικά συναισθήματα.

 

Τι δείχνουν οι έρευνες για την ευτυχία;

 • Μια πολύ πρόσφατη έρευνα που μελέτησε την παιδική ευημερία και παρουσιάστηκε στο Γραφείο Ερευνών της UNICEF, διαπίστωσε ότι αν και η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση στο συγκεντρωτικό πίνακα κατάταξης της παιδικής ευημερίας και την 23η θέση στη σχετική παιδική φτώχεια (από 29 χώρες), σκαρφαλώνει στην 5η θέση στο συγκεντρωτικό πίνακα Ικανοποίησης.
 • Ζητήθηκε από τα παιδιά να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής τους από το 1 μέχρι το 10, το 90% των παιδιών την βαθμολόγησαν από 6 και πάνω.
 • Την επόμενη μέρα, οι γερμανικές εφημερίδες έγραφαν: “Γιατί τα Ελληνόπουλα είναι πιο ευτυχισμένα από τα πλούσια παιδιά μας;”
 • Στη Γερμανία η συμπεριφορά των παιδιών είναι υποδειγματική, έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και πλέον η βία και οι ξυλοδαρμοί βρίσκονται να είναι κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες!
 • Όμως, τα παιδιά των Γερμανών, που φαινομενικά έχουν τα πάντα, είναι λυπημένα σε σχέση με τα παιδιά των Ελλήνων.

 

Γιατι συμβαίνει αυτό;

 • Σημαντικό εύρημα είναι ότι τα πλούτη δεν κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους.
 • Ναί, όσοι ζουν σε εξαιρετικά υποβαθμισμένες συνθήκες νιώθουν δυστυχισμένοι. • Όμως όταν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας η περαιτέρω αύξηση του πλούτου, δεν οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση της ευτυχίας.
 • Η παρατεταμένη ευτυχία, συνδέθηκε στην έρευνα με τις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό το εύρημα συμπληρώνει τη θεωρία του John Bowlby: «η σχέση γονιού-παιδιού έχει τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, στην άποψή του για τον κόσμο και αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την ευτυχία. Τα παιδιά που διαμορφώνουν από νωρίς μια καλή σχέση με τους γονείς τους, τείνουν να αναπτύσσουν πιο καλές και θετικές σχέσεις με τους φίλους, με τους ερωτικούς συντρόφους και με τα δικά τους τα παιδιά στο μέλλον».
 • Η έρευνα δείχνει οτι ένα παιδί είναι ευτυχισμένο, όταν νιώθει ότι είναι “καλό σε κάτι”, και όταν οι γονείς και άλλα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους εκτιμούν αυτές τις δεξιότητες του παιδιού.

Οι γονείς πρέπει. Α θυμάςτε οτι τα παιδιά δεν πρέπει να νιώθουν οτι η ευτυχία τους έχει άμεση εξάρτηση από την απόκτησή τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί που απολαμβάνει να παίζει ποδόσφαιρο, είναι πιο πιθανό να νιώθει ευτυχισμένο από την εμπειρία του παιχνιδιού, παρά από ένα παιδί που νιώθει ευτυχισμένο μόνο όταν κερδίζει.

 •  Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η ευτυχία καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι αδέλφια που μεγάλωσαν σε διαφορετικές οικογένειες, παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες ευτυχίας, ενώ παιδιά που μεγάλωσαν στις ίδιες οικογένειες χωρίς να έχουν κοινό γενετικό υλικό, δεν παρουσίαζαν τις ίδιες ομοιότητες.
 • Αυτά μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχέση της προσωπικότητας( που ως ένα βαθμό), επηρεάζεται από την κληρονομικότητα, και την ευτυχία.

 

Μπορούμε να καταλήξουμε από τα παραπάνω ευρήματα ότι η ευτυχία του παιδιού προκαθορίζεται από την αρχή της ζωής του;

 

 • Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εσωστρεφείς και τις νευρωτικές προσωπικότητες που έχουν τάση προς τον αρνητισμό.
 • Η απάντηση λοιπόν, σύμφωνα με τις έρευνες, φαίνεται να είναι πως όχι.
 • Τα βασικά συστατικά της ευτυχίας κατά την παιδική ηλικία, είναι τα ίδια με αυτά που θα τα βοηθήσουν να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες στο μέλλον.
 • Η ασφαλής σχέση του παιδιού με τους γονείς, θα του δώσει τη βάση για να εξερευνήσει τον κόσμο με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
 • Η αγάπη και η αποδοχή που θα πάρει το παιδί από το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον θα του δώσει την ώθηση για να ανοίξει τα φτερά του.
 • Η θετική προσέγγιση και η αισιοδοξία των γονιών για το μέλλον θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν την ευτυχία. Τι κάνει επομένως τα παιδιά ευτυχισμένα; Τα απλά πράγματα που δεν εξαργυρώνονται με χρήματα και πλούτη!

 

Πηγή : www.parentshelp.gr

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]