Μεγαλώστε σωστά ένα μοναχοπαίδι

Είναι γεγονός οτι τα μοναχοπαίδια, έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις ισχύει. Έχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα, που τα ξεχωρίζεις από εκείνα που μεγαλώνουν με αδέλφια. Εμείς οι γονείς όμως, μπορούμε και πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν αρνητικές συμπεριφορές στο μέλλον…

Ας μην γίνεται πάντα το δικό του

Στον βωμό του γεγονότος πως «ένα παιδί έχουμε, ας του κάνουμε το χατίρι» μπορεί να γίνουν πολλά λάθη. Είναι όντως πιο εύκολο να αγοράζεις παιχνίδια σε ένα μόνο παιδί ή επειδή είναι το μόνο της οικογένειας και αξίζει να έχει τα πάντα! Αυτό δυςτυχώς, θα προκαλέσει αλλοίωση στον χαρακτήρα του! Είναι σημαντικό να μάθουμε στο παιδί μας ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα και όποτε τα θέλει.

Σημαντικό να μάθει να μοιράζεται

Παρ’ όλο που δεν έχει αδερφάκι για να μοιραστεί  παιχνίδια, δωμάτιο, ή τον χρόνο των γονιών, εμείς ας  προσπαθήσουμε να του δώσουμε να καταλάβει πως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή τα μοιραζόμαστε! Ας δημιουργήσουμε κάποιες καταστάσεις για να το βοηθήσουμε να το κατανοήσει.

Η έννοια της φιλία είναι σημαντικότατη

«Οι φίλοι είναι τα αδέλφια που διαλέγουμε» και αυτό είναι σπουδαίο μάθημα για ένα μοναχοπαίδι. Είναι σημαντικό να το μεγαλώνουμε μαθαίνοντας το πως η φιλία είναι ιερή. Οι καλοί και πραγματικοι φίλοι είναι στήριγμα!

Τα ξαδέρφια είναι σαν αδέρφια

Ειδικά για τα μοναχοπαίδια, είναι καλό να επενδύσουμε σε αυτές τις σχέσεις και να επιδιώκουμε οικογενειακούς δεσμούς που θα μείνουν για πάντα.

Να μάθει να περνάει καλά και μόνο του

Όντως αδέρφια είναι παρέα, τα σαββατοκύριακα, τις διακοπές… κάθε στιγμή. Ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο του, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια της παρέας ανά πάσα στιγμή, γ´αυτό  πρέπει να το μάθουμε να περνάει καλά και μόνο του. Πώς; Να γεμίζει τον χρόνο του με χόμπι, δραστηριότητες που αγαπά αλλά και να χτίσει ουσιαστική σχέση με τους γονείς!

Πες μας την Γνώμη σου!