Κοινό κρυολόγημα-Γρίπη-Αντιγριπικό Εμβόλιο

Παιδί, Υγεία 25 Σεπτεμβρίου

Ο Δρ. Ανδρέας Κουζαλής μας απαντά σε ο,τι πρέπει να γνωρίζουμε για την γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και το εμβόλιο της γρίπης

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα και τι το προκαλεί;

Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη η οποία προκαλείται  από τουλάχιστον 200 ιούς. Ως επι το πλείστον, ο κύριος υπεύθυνος είναι ο ρινοϊός που ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων του κρυολογήματος.

Είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια η οποία διαρκεί συνήθως απο 4 εως 7 μέρες.

 

Πως μεταδίδεται;

Οι ιοι αυτοί μεταδίδονται με σταγονίδια που εκπέμπονται στον αέρα κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, όπως επίσης και απο τις εκκρίσεις της μύτης.

 

Κύρια συμπτώματα:

  1. Ρινική συμφώρηση και ρινόρροια
  2. Φτάρνισμα
  3. Βήχας

 

Τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν ήπιο πυρετό από 37,5 μέχρι και 38,5 ενώ πολλές φορές παραπονιούνται για πονόλαιμο, πονοκέφαλο, κούραση και μυϊκά άλγη.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις παρουσιάζουν και επιπλοκές οπως ιγμορίτιδα και λαρυγγίτιδα καθώς και ασθένειες που αφορούν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως βρογχιολιτίδες και βρογχίτιδες.

 

Θεραπεία

Επειδή πρόκειται για ίωση,  το κοινό κρυολόγημα αυτοϊάται. Μπορούμε όμως ανάλογα με τα συμπτώματα να χορηγήσουμε φάρμακα για να νιώθει πιο καλά το παιδι. Για παράδειγμα σε περίπτωση πυρετού δίνουμε αντιπυρετικά για την ρινική καταρροή αποσυμφορητικά και για τον βήχα αντιβηχικά. Στις ιώσεις γενικά η αντιβίωση ΔΕΝ βοηθά, γι αυτό και δεν πρέπει να χορηγείται.

 

Πως μπορούμε να προλάβουμε το κοινό κρυλόγημα;

  1. Τηρούμε τους απλούς κανόνες υγιεινής. Μαθαίνουν απο νωρίς τα παιδιά  να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα  για να φυσούν τη μύτη τους, να βάζουν το χέρι μπροστά απο το στόμα όταν  βήχουν ή φταρνίζονται και το πιο σημαντικό  να πλένουν τα χέρια τους.
  2. Να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με αντικείμενα που είναι  επιμολυσμένα με ιους όπως με παιγνίδια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς  γιατί αυτοί οι ιοι ζουν και κάποιες ώρες έξω απ το ανθρώπινο σώμα.
  3. Αποφεύγουμε το παθητικό κάπνισμα.
  4. Ανοίγουμε τα παράθυρα να μπαίνει φρέσκος αέρας και ήλιος σε χώρους με πολλά παιδιά.

 

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μας προφυλάξει απο το κρυολόγημα;

Οχι. Το αντιγριπικό εμβόλιο θα προσφέρει κάλυψη σ’αυτον που το κάνει απο την εποχική γρίπη  που συνήθως εμφανίζεται μετά τον Ιανουάριο. Η γρίπη είναι και αυτή μια ιογενής νόσος  που όμως προκαλείται απο τον ιο της γρίπης και δεν έχει καμία σχέση με τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί στα αρχικά της στάδια να έχει παρόμοια συμπτώματα με το κρυολόγημα, αλλά μετά πρόκειται για μια νόσο με βαρετή κλινική εικόνα που ρίχνει τον ασθενή στο κρεβάτι πολλές φορές με 40 πυρετό,  έντονο βήχα, πονοκέφαλο, μυϊκά άλγη, ρινική συμφόρηση, δακρύρροια και που πολλές  φόρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

 

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό  εμβόλιο;

Ενήλικες ανω των 65 ετών  και ολες οι ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας. Επίσης παιδιά με χρόνια νοσήματα  που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, καρδιά, νεφρά. Το ίδιο ιςχύει και για άτομα ανοσοκατασταλμένα. Σίγουρα την απόφαση θα πρέπει να πάρει ο παιδίατρος,  ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος γι αυτό..

 

Dr med.Ανδρεας Κουζαλης

Διδακτωρ Παν/μιου Βιεννης

Παιδιατρος

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]