Καταρρίπτωντας τους μύθους του θηλασμού

Βρέφος, Εγκυμοσύνη 05 Σεπτεμβρίου

Μπορούμε να θηλάσουμε χωρίς τις δυσκολίες που πολύ συχνά ταλαιπωρούν τις νέες μαμάδες; Ας προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε τους μύθους του θηλασμού.

Ακούμε συχνά από γυναίκες που θηλάζουν, φράσεις όπως: «Δεν είχα γάλα», «Μου κόπηκε γρήγορα», «Έπαθα μαστίτιδα και εγκατέλειψα την προσπάθεια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι περισσότερες γυναίκες που δεν τα καταφέρνουν με τον θηλασμό, δεν έχουν ενημερωθεί σωστά.

Ας δούμε λοιπόν μια- μια τις κύριες αιτίες που οι γυναίκες αποφεύγουν τον θηλασμό.

«Δεν έχω καθόλου γάλα»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: «Τα 10 βήματα για επιτυχημένο θηλασμό», είναι να βάλουμε το νεογέννητο στο στήθος μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό (ακόμα και όταν πρόκειται για καισαρική). Πολύ σημαντικό είναι κατά τη διαμονή μας στο μαιευτήριο να έχουμε το μωρό συνεχώς μαζί μας στο δωμάτιο.

Όσα μαιευτήρια έχουν τίτλο «Baby friendly» (πιστοποίηση που δίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF για τον Μητρικό Θηλασμό) έχουν ως το γεγονός αυτό. Σε άλλα μαιευτήρια, αφού ζητήσουμε την υπηρεσία «rooming in»,  θηλάζουμε όσο συχνά επιθυμεί το μωρό, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο μαστός παράγοντας περισσότερο γάλα. Ας θυμόμαστε ότι όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό μας, τόσο περισσότερο γάλα παράγει ο οργανισμός μας.

«Πονάω θηλάζοντας»

Είναι λάθος να θεωρούμε τον θηλασμό συνώνυμο του πόνου. Το λάθος ξεκινά απο την λανθασμένη τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος. Μια σύμβουλος θηλασμού, ειδικότερα τις πρώτες μέρες στην κλινική, θα μας καθοδηγήσει σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να καταπολεμήσουμε τον πόνο στα αρχικά στάδια για να μην εξελιχθεί σε τραύμα.

«Το μωρό δεν ξέρει να πιάσει το στήθος»

Η δυσκολία του βρέφους να πιάσει το στήθος οφείλεται πολλές φορές στην μορφολογία της θηλής αλλά και στη λάθος τοποθέτηση του βρέφους. Οι ειδικοί προτείνουν διάφορες τεχνικές για σωστή τοποθέτηση στο στήθος, και πολύ πιο σπάνια συστήνουν το μπιμπερό, το οποίο πριν τις 40 μέρες ζωής του βρέφους, θα προκαλέσει πιθανόν σύγχυση, όπως και πιπίλες άλλωστε.

«Έπαθα μαστίτιδα»

Η μαστίτιδα οφείλεται στο ότι έχει φράξει κάποιος πόρος μας, έτσι εμείς νιώθουμε το στήθος βαρύ και σκληρό. Σε αντίθεση όμως στο τι πιστεύουν πολλές νέες μαμάδες, ο θηλασμός δεν πρέπει να σταματήσει σε περίπτωση μαστίτιδας. Η συνέχισή του μαζί με μαλάξεις και χλιαρές κομπρέσες βοηθά στη αποσυμφόρηση.

«Είμαι άρρωστη»

Ούτε αυτός ο λόγος θα πρέπει να μας αποτρέψει από τον θηλασμό. Όταν μια μητέρα που θηλάζει ασθενήσει,  ο οργανισμός της αρχίζει να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα για να προστατεύσει το μωρό της.

Ο θηλασμός το βοηθάει πάντοτε  να αμυνθεί στη νόσο. Ακόμα και αν αρρωστήσει, το μωρό, πάντα περνάει την αρρώστια πιο ελαφριά, λόγω των αντισωμάτων και των άλλων ανοσοποιητικών στοιχείων που προσλαμβάνει από το γάλα.

Σε περίπτωση που η μητέρα  χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, θα είναι συμβατή με τον θηλασμό. Έχουμε πάντα κατά νου να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή στο πρόσωπο του μωρού. Ο θηλασμός απαγορεύεται μόνο σε πολύ μεταδοτικές ασθένειες( π.χ φυματίωση).

«Το μωρό μπήκε αμέσως σε θερμοκοιτίδα»

Στην περίπτωση που το μωρό χρειάζεται να μπει μετά τη γέννησή του σε θερμοκοιτίδα (π.χ. γιατί είναι πρόωρο), χρησιμοποιούμε ειδικό θήλαστρο ( υπάρχουν επαγγελματικά). Πολύ συχνά η μητέρα χρειάζεται να αντλεί γάλα σ´ ένα πρόωρο μωρό, έτσι ώστε να πάρει με το μητρικό γάλα μεγαλύτερες  ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου, φωσφόρου, και άλλων θρεπτικών συστατικών, καθώς και ανοσοποιητικών στοιχείων, ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα ζωής του.

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]