Ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο

Εφηβεία, Παιδί 04 Οκτωβρίου

Στο ερώτημα Δημόσιο ή Ιδιωτικό Σχολείο, η πλειοψηφία των γονιών θα απαντούσε: «Αν μπορούσαμε, Ιδιωτικό» ή «Δημόσιο με ‘τα καλά’ του Ιδιωτικού».

Τα πλεονεκτήματα του να φοιτά ένας μαθητής σε Ιδιωτικό σχολείο είναι σημαντικά: Περισσότερες ώρες ολοκληρωμένων μαθημάτων, χωρίς απεργίες και καταλήψεις, εκμάθηση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών στο πλαίσιο του σχολείου, ασφάλεια, προσεγμένο περιβάλλον, μεταφορά των μαθητών με σχολικό, αξιόλογες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Όλα αυτά με το αζημίωτο με ποσά που αγγίζουν τον έναν μισθό μηνιαίως.

Είναι, όμως, καλύτερη εκπαίδευση αυτό που παρέχει το Ιδιωτικό σχολείο ή έχει απλά πολλές παροχές που κοστίζουν υπερβολικά, χωρίς τελικά να προσθέτουν κάτι στην ουσία της μάθησης;

Ιδιωτικό ή Δημόσιο;

Αναμφίβολα το Ιδιωτικό σχολείο «κερδίζει» το Δημόσιο σε θέματα:

  1. ασφάλειας
  2. περιβάλλοντος, εγκαταστάσεων και παροχών που έχουν να κάνουν με πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες (ας μην ξεχνάμε το υψηλό κόστος όλων αυτών).
  3. Δεν χάνονται σχεδόν ποτέ ώρες μαθημάτων
  4. Στο ερώτημα «πού διδάσκουν οι καλύτεροι καθηγητές και πού γίνεται καλύτερα το μάθημα;» δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Σύμφωνα με δασκάλα σε γνωστό Ιδιωτικό σχολείο, που τώρα διδάσκει σε Δημόσιο σχολείο, λέει ότι:

«στο Ιδιωτικό υπάρχουν μεν πιο ειδικευμένοι καθηγητές, οι οποίοι συχνά επιμορφώνονται και από το ίδιο το σχολείο με σεμινάρια, αλλά στο Δημόσιο είναι πιο ελεύθεροι να λειτουργήσουν εκτός συγκεκριμένου πλαισίου που τους περιορίζει. Αυτό σημαίνει ότι στο Δημόσιο δεν δίνεται καθοδήγηση  από τους δασκάλους, αλλά αυξάνονται τα επίπεδα αυτενέργειας των μαθητών και ως εκ τούτου οξύνεται το επίπεδο αντίληψής τους. Στο Ιδιωτικό έπρεπε να τους εξηγούμε ώςτε να μην έχουν την παραμικρή απορία.» «Όταν πήγα στο Δημόσιο και είδα τα παιδιά είπα μέσα μου ‘τόσο έξυπνα είναι τα παιδιά του Δημοσίου;’»

  1. Υπάρχουν όμως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί στο Δημόσιο; «Υπάρχουν! Τόσο τα νέα παιδιά που έρχονται όλο όρεξη και κέφι, όσο και οι παλαιότεροι, παρά τις αντιξοότητες, κάνουν σημαντική προσπάθεια και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».
  1. Σύμφωνα με απόφοιτο Δημοςίου και Ιδιωτικού σχολείου: «Αν βρεθείς με έναν απαράδεκτο καθηγητή δε μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον αποφύγεις».
  1. Το ιδιωτικό  δείχνει να αποτελεί λύση ανάγκης για όσους έχουν κάποια οικονομική άνεση.
  1. Κάποιοι γονείς υποστηρίζουν ότι: «θα πήγαιναν το παιδί σε Ιδιωτικό σχολείο μόνο αν το Δημόσιο της περιοχής της ήταν πραγματικά κακό». Στέλνοντας τα παιδιά στο Δημόσιο, φροντίζουν  να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες και ασχολίες.
  1. Πολλοί είναι, βέβαια, και οι γονείς που αποφασίζουν να «στείλουν» το παιδί στο Ιδιωτικό Δημοτικό και μετά να το μεταφέρουν στο Δημόσιο.

Η απόφαση αυτή, όσο λογική κι αν ακούγεται, ενέχει τον κίνδυνο του στρες για το παιδί που θα φοβάται πως θα χάσει τους φίλους του, και της μεγάλης απογοήτευσης για τους γονείς που θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον που δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι έχουν συνηθίσει.

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]