Γιατί δεν νιώθουμε ποτέ ικανοποιημένοι με όσα έχουμε;

Ψυχολογία 20 Ιουνίου

Συχνά νιώθουμε αδικημένοι από τη ζωή, συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους γύρω, πιστεύοντας ότι αυτοί έχουν περισσότερη τύχη και καλύτερες ευκαιρίες. Τι, τελικά μας οδηγεί στο να αισθανόμαστε συνεχώς ανικανοποίητοι; Γιατί δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή;

Το ένστικτο  της ανθρώπινης επιβίωσης, αρχικά επιδιώκει να καλύπτει τις βασικές  ανάγκες. Όσο περισσότερα πράγματα έχει κανείς στην κατοχή του, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια νιώθει. Η ικανότητά μας να καλύπτουμε τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες μας, μας  κάνει να νιώθουμε πιο, σίγουροι ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως θέλουμε!

Η επιθυμία  για εξασφάλιση υλικών αντικειμένων, είναι και η κύρια αιτία δημιουργίας αρνητικών συναισθημάτων ( φθόνος, ζήλια, αδικία). Πλέον, όσα αγαθά σχετίζονται με το χρήμα, μας βάζουν σε πειρασμό, με αποτέλεσμα να ζητάμε πάντα πιο πολλά.  Αφού λοιπόν νιώσουμε άνετα σε μια κατάσταση,  θέλουμε να την βιώνουμε ξανά και ξανά. Κάποιοι από εμάς, καταφέρνουν να τηρούν το μέτρο, πολλοί όμως  καταλήγουν στην απληστία.

Στη ζωή αρκετές περιστάσεις, μας κάνουν να νιώθουμε αδικημένοι. Συχνά το αίσθημα της αδικίας που νιώθουμε, είναι απότοκο εμπειριών μας. Σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία (κλάδος της ψυχολογίας που μελετά τις θετικές διαδράσεις στην ζωή του ανθρώπου, την ψυχική ανοχή και το νόημα της ζωής).

Η απόλαυση έχει δύο συστατικά στοιχεία: την προσπάθεια να χαιρόμαστε όσα ζούμε, καθώς και την αισιοδοξία για το μέλλον.

Οι μεγάλες προσδοκίες, μας οδηγούν συχνά στην απογοήτευση. Σε καμιά περίπτωση, μια δυσκολία δεν αποτελεί ένδειξη αποτυχίας! Όχι, το σύμπαν δεν συνωμοτεί εναντίον μας!

Ευτυχισμένος  λοιπόν, είναι εκείνος που αντιμετωπίζει με συγκεκριμένους τρόπους τις  καταστάσεις της ζωής. Ποιά βήματα ακολουθούν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;

  • Είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι, βλέποντας τα πάντα από την θετική τους σκοπιά.
  • Δεν γίνονται  μίζεροι, γελούν με την ψυχή τους, απολαμβάνουν ένα φαγητό, χαζεύουν το ηλιοβασίλεμα!
  • Δεν αφήνουν, σχεδόν τίποτα στην τύχη, αντιθέτως, καθορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους.
  • Κρατάμε όλα τα καλά που μας έχουν συμβεί και τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα αρνητικά. Αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα άσχημα που μας συμβαίνουν είναι λίγα, ενώ αυτά για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες είναι πολύ περισσότερα.
  • Αναλογιζόμαστε τα θετικά που μας συμβαίνουν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχουμε μια δουλειά, έχει πολλά ακόμα θετικά επακόλουθα, όπως το ότι μπορούμε να ανήκουμε σε μια δημιουργική ομάδα, καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες κλπ.
  • Φροντίζουμε να δημιουργούμε ευχάριστες καταστάσεις, όπως το να διοργανώσουμε πάρτι με φίλους, να πάμε μια Κυριακάτικη εκδρομή, ή να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο χόμπι. Οι κοινωνικές επαφές με τους γύρω μας, μας δίνουν συναισθηματική πληρότητα, βάζοντας θεμέλια στην ανθρώπινη εξέλιξη!

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]