Αυτό το καλοκαίρι…μάθετε το παιδί να κολυμπάει!

Άσκηση, Παιδί 23 Ιουνίου

Oι πρώτες εμπειρίες του  παιδιού μας στη θάλασσα, είναι και οι  πλέον καθοριστικές για την μετέπειτα σχέση του με το νερό. Το καλοκαίρι αυτό, μάθετέ το να κολυμπάει, να απολαμβάνει και να αγαπάει τη θάλασσα, χωρίς να αισθάνεται φόβο.

 1. Προτιμήστε παραλία που να έχει άμμο αντί πέτρες, που θα δυσκολέψουν το παιδί να περπατήσει άνετα. Σημαντικό είναι εξάλλου να έχει καθαρά και ρηχά νερά, για να μην φοβηθεί να μπει μέσα! Και να θυμόμαστε ότι προτιμάμε πάντα παραλίες με κόσμο και ναυαγοσώστη!
 1. Oι ειδικοί πιστεύουν ότι η εκπνοή, (το πώς να βγάζει τον αέρα, κάτω από το νερό), είναι το πρώτο που πρέπει να μάθει! Σίγουρα στην αρχή θα φοβηθεί να το κάνει, όμως δείχνοντάς του εμείς πώς να βγάζει απλά τον αέρα στην επιφάνεια αρχικά, σίγουρα θα το εξοικειώσει!
 1. Με την αγκαλιά μας, είναι πολύ πιο εύκολο να μάθει να επιπλέει, αρχικά στα ρηχά βέβαια…μια μπάλα ή ένα καραβάκι θα μπορούσαν να το δελεάσουν, έτσι ώστε να μπει στο νερό πιο εύκολα!
 1. Αφού του δείξουμε την εκπνοή, το επόμενο σημαντικό βήμα, είναι να μάθει να κουνάει τα πόδια του στο νερό. Κρατώντας μια σανίδα, μπορεί να μάθει να τα χτυπά! Εφόσον λοιπόν σταθείτε απέναντί του, αυτό θα σας πλησιάζει με τα χέρια στη σανίδα, και τα πόδια χτυπώντας τα στο νερό. Αφού το επαναλάβει αυτό ξανά και ξανά, ζητήστε του να αφήσει τη σανίδα και να έρθει σε ‘σας χτυπώντας και πάλι τα πόδια αλλά και κουνώντας τα χέρια μέσα στο νερό. Aυτό μπορεί να γίνει αρχικά με τη βοήθεια μιας σανίδας. Για να μάθει να τη χρησιμοποιεί, παίξτε μαζί του το εξής παιχνίδι: Σταθείτε σε ένα σημείο μέσα στη θάλασσα. Ο συντονισμός ποδιών και χεριών, είναι κάτι που θα το καταφέρει πιο εύκολα μετά τα  7!
 1. Επενδύστε στα βοηθήματα όπως: ματσάκια, πέδιλα, τροχοί, αρχικά μόνο! Με τον καιρό προσπαθήστε να του τα βγάλετε νοουμένου ότι θα είστε κοντά του συνεχώς για να νιώσει ασφάλεια!

Αποφύγετε οπωσδήποτε:

 • Να βάλετε το παιδί στη θάλασσα όταν έχει κύμα
 • Έχουμε υπομονή και δεν περιμένουμε ότι θα τα μάθει όλα γρήγορα
 • Δεν πετάμε το παιδί ξαφνικά στη θάλασσα ούτε του πετάμε νερό
 • Πρέπει να κρατάμε το παιδί όσο γίνεται λιγότερο, για να μη μάθει να εξαρτάται από εμάς.

Φαγητό και κολύμπι:

Ας είμαστε αυστηροί με το θέμα αυτό! Εκτός από επικίνδυνο, αποτελεί και θέμα συνήθειας για όλη του τη ζωή!

 • Το παιδί δεν πρέπει να έχει φάει, 2,5 τουλάχιστον ώρες πριν κολυμπήσει, αφού ένα γεμάτο στομάχι πιέζει το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να ενοχλούνται η καρδιά και οι πνεύμονες.
 • Nα μην έχει φάει ποσότητα ακόμα και αν το γεύμα είναι ελαφρύ.
 • Nα μην έχει πολλά λιπαρά το φαγητό του.

Ήλιος:

 • Nα μη μένει έξω από τη θάλασσα χωρίς καπέλο. Το καπέλο είναι απαραίτητο κάθε φορά που πάει για μπάνιο.
 • Nα φοράει πάντα αντηλιακό, με υψηλό δείκτη προστασίας. Tο αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται, για να αποφύγει τα εγκαύματα!
 • Nα μην πηγαίνουμε για μπάνιο τις «επικίνδυνες» ώρες, δηλαδή: 11 μέχρι τις 15.30.

Πες μας την Γνώμη σου!

Γραφτείτε στο newsletter μας!

Κάνε την εγγραφή σου για να λαμβάνεις τα νέα μας!

[contact-form-7 id="62" title="Newsletter"]